Feng Shui in your home

Фенг шуи је уметност балансирања различитих врста енергија у простору како би се у њему успоставила хармонија која ће позитивно утицати на наш живот.

Ево неколико занимљивости о којима треба водити рачуна приликом пројектовања унутрашњег простора на које указују учења фенг шуиа. Наравно, уколико је простор већ дефинисан, увек је могуће извршити неке корекције које ће побољшати постојећу ситуацију.

Почећемо од улаза и то онога што је добро. Улазак у кућу је најважнији моменат како за станаре, тако и за енергију која са њима унутра улази. Оно што нас на том месту дочека условиће много других ствари. Добро је када је улазни део добро осветљен, чист, уредан, када се улази кроз стабилна, довољно велика врата којима не парирају ниједна друга у близини. Улаз нам жели добродошлицу, па то и покажите. Најбоље је из ходника прелазити у дневни боравак који симболизује место окупљања и јединства укућана. Оно што је лоше на улазу јесте да се одмах налети на следећа врата или зид или степениште или купатило или кухињу. Такве поставке ремете проток енергије, изазивају нелагодност и друге проблеме. Сувише врата ствара конфузију, зидови блокирају слободан енергетски ток, степениште у том положају чак потпуно разара “Чи”, док је превише изложена кухиња узрок преједања и честих пробавних тешкоћа. Купатило на улазу је најлошији аспект који директно односи кућно благостање и слаби имунитет укућана. Дугачак ходник који дели стан је, такође, неповољан јер лоше утиче на кућну слогу, делећи у подсвести укућане на зараћене таборе.

Све просторије би требало повезати тако да се њихове функције природно надовезују. Дневна соба се повезује са трпезаријом, трпезарија са кухињом, спаваћа соба са дневном собом или ходником.

casa-de-praia-18Elegant-Italian-Living-Room-Interior

Понеки архитекти у оквиру спаваће собе пројектују купатило што је са становишта фенг шуиа лоше јер купатило одвлачи енергију и исцрпљује спавача, често узрокујући проблеме са уринарним трактом. Гардеробер се такође не препоручује у спаваћој соби јер он представља устајалу енергију.
Кухиња и купатило су ватра и вода који су у елементарном сукобу па их нарочито треба одвајати.

Има још много тога, ово је само један мали пресек важних смерница са којима многи нису упознати, а које заиста у многоме одређују квалитет самог живљења па би их ваљало узети у обзир.