Colors and Feng Shui

Боје емитују различите врсте енергија и представљају елементе од којих је створена природа.

Боје се у фенг шуиу користе са намером стварања одређеног расположења или атмосфере која ће активирати успаване могућности у нама самима. У зависности од тога шта желимо да постигнемо или подстакнемо, можемо да користимо великодушну подршку боја и помоћу њих оплеменимо простор.
У складу са принципима јин-јанга, односно са тежњом да се уравнотеже супротности, у току зимског периода унесите топлину у своје домове тако што ћете користити топле боје. То су жуте, црвене, браон, меке боје које нам уливају сигурност и осећај заштићености. У просторији је добро да постоји главна, доминантна боја коју ће да следи друга, нешто мање изражена и бар неколико детаља да разбију монотонију и дају Ваш лични печат. Ако имате више топлих боја око себе, наговестите присуство и понеког хладног тона да се осети баланс и обрнуто. У току летњег периода расхладите се плавим, тиркизним, свежим зеленим и белим нијансама и врло брзо ћете се осећати боље.
Према учењу фенг шуи учитеља постоји пет елемената који се надовезују и појединачно јачају у цикличним периодима. Боје су са њима повезане и зато није лоше знати како тај круг делује око нас и у нама.

За елемент дрво се везује зелена боја која подстиче виталност, маштовитост, напредак, успостављајући природни баланс и мир који нам често недостају. Због свог смирујућег, али истовремено и подстицајног деловања препоручује се за употребу у дечијим собама, купатилима и на местима где ствари треба покренути на развитак или унапређење.

Елемент ватру представља црвена боја која погодује просторијама у којима се подстиче расположење за дружење, комуникацију и међуљудске активности. Кинези је сматрају срећном бојом која се провлачи кроз све празничне амбијенте. У уређењу простора се због великог интезитета који носи, црвена препоручује више у детаљима ради побољшања расположења, јер ако је има превише изазива напетост, нервозу и нестрпљење.

Елемент земља је јин (пасиван) принцип који одговара спокојном, унутрашњем, затвореном свету чије су боје жуте, окер и све врсте смеђих нијанси. Често се користе у породичним просторијама где је пожељно створити осећај мира и сигурности.

Бели и сиви ентеријери, са сребрним или златним детаљима одговарају елементу метала који подржава мир и дубоку концентрацију. Овај елемент активира вољу, такмичарски дух, прочишћава свет идеја. Његова једноставност и хладноћа делују на свест која тежи ка идеалима и духовним принципима.

Пети елемент је вода која је хладна, а боје су црна и плава. Присуство овог елемента је за добар животни амбијент готово нужност (за старе Кинезе су планина и језеро или река били основни услови за повољну стамбену локацију) јер вода сакупља позитивну енергију, па се често користи и као “магнет” за новац.

44542253feng-04

Више о свему овоме на нашој фејсбук страни: ИСТОКдизајн